8 Sep

A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hónapokig is elhúzódhat. 

A belföldi utazási korlátozások az időről-időre belobbanó gócpontok miatt továbbra is szigorúak. Ezzel együtt a szárazföldi- és légiközlekedés lehetőségei is adottak, azok felfüggesztése közepes- vagy magas fertőzöttségi kockázattal rendelkező térségben – a járványügyi védekezés jegyében - előfordulhat. 

Az országon belüli utazáshoz, szolgáltatások igénybevételéhez, épületekbe/parkokba/városrészekbe történő belépéshez városonként eltérő egészségügyi minprogramon keresztül generált ún. „zöld kód” bemutatása szükséges, mely miniprogramok a helyben használt Wechat applikáción keresztül vagy Alipay applikáción keresztül érhető el. A zöld kód a külföldről történő beutazást követő karanténidőszak lezárása után generálódik, a karanténidőszak alatt piros vagy narancssárga a kód színe.

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linkeken tájékozódhatnak: 

http://en.nhc.gov.cn/

http://weekly.chinacdc.cn/news/TrackingtheEpidemic.htm#NHC21Jan12 

Országon belüli utazások előtt javasoljuk, hogy a helyi hatóságoknál/légitársaságoknál mindenképp érdeklődjenek a tartományi/városi belépés szabályairól, a térségben használatos egészségügyi kódról, utazás előtti tesztelés szükségéről illetve arról, hogy várható-e karanténidőszak.

A jelen lista tartalmazza a főbb városok számait, amelyet az általános tájékoztató telefonszám előtt kell tárcsázni. Az általános tájékoztató telefonszám: 12345. (A tájékoztató vonal belföldről hívható.) Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett hotelt is legyenek kedvesek előzetesen megkeresni, amelyek lakói számára a körzeti egészségügyi bizottság előírhat például napi testhőmérséklet jelentési kötelezettséget.

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) is szolgálhat hasznos információkkal, a szervezet új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - https://en.nia.gov.cn/ angol és kínai nyelveken is elérhető és elsősorban bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást. Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven.