3 Jan

2022. december 26-án Kína Nemzeti Egészségügyi Hivatala bejelentette, hogy a COVID-19, az "új koronavírusos tüdőgyulladás" hivatalos elnevezése "új koronavírusos fertőzésre" módosul. A kínai hatóság közleménye szerint továbbá a beutazáshoz előírt karanténkötelezettség és a hozzá kapcsolódó beutazási követelmények 2023. január 8-án eltörlésre kerülnek. Kína a COVID-19 megbetegedést egy kevésbé szigorú, "B osztályú" kezelési rendszerbe minősítette vissza, mely hatályon kívül helyezi a régi járványvédelmi intézkedések rendszerét.

Az új beutazási szabályok szerint - többek között - nem szükséges a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségétől zöld egészségügyi kódot igényelni, azonban a COVID-19 tesztelési kötelezettség megmarad. Kínába történő indulás előtt 48 órával kötelező PCR teszt végzése, azonban amennyiben Magyarországról közvetlen járattal érkezik az utazó Kínába, úgy lehetséges antigén teszt végzése is a PCR-teszt helyett. A PCR teszt az indulási ország bármely tesztelésre jogosult laborjában végezhető, illetve Magyarországról Kínába történő indulás esetén antigén tesztként gyorsteszt is elfogadható. Folyamatosan bővül azon országok köre, ahonnan történő indulás esetén antigénteszt is elfogadható, ezért a tesztelési követelmények kapcsán kérjük, hogy körültekintően tájékozódjanak a budapesti kínai nagykövetségnél vagy az érintett légitársaságnál.

A negatív teszteredményt a kínai vámhatóság egészségügyi nyilatkozati rendszerébe kötelező feltölteni (wechaten keresztül), pozitív teszteredménnyel utazni továbbra sem lehetséges.

A Kínába történő utazással kapcsolatban további részletes információ található a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége WeChat oldalán: https://mp.weixin.qq.com/s/jUok9brB4GW17Nm9pZY6hA . Emellett az egészségügyi nyilatkozattal vagy a beutazást követő speciális helyi egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatban a légitársaságok valamint a belépés városának helyi egészségügyi hatóságai adhatnak bővebb információt. 

A járványvédelmi intézkedések belföldi viszonylatban is enyhítésre kerültek, mely értelmében a nyilvános helyek látogatását nem kötik többé negatív PCR teszt és/vagy érvényes egészségügyi kódok felmutatásához. Ez alól kivételt képeznek az idősotthonok, szociális otthonok, egészségügyi intézmények, gyermekgondozási intézmények, általános és középiskolák. Belföldi utazások során sem ellenőrzik a továbbiakban a PCR teszteredményeket, illetve az érvényes helyi egészségügyi kódokat.

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linkeken tájékozódhatnak: 

http://en.nhc.gov.cn/

A jelen lista tartalmazza a főbb városok előhívó számait, amelyet az általános tájékoztató telefonszám előtt kell tárcsázni. Az általános tájékoztató telefonszám: 12345. (A tájékoztató vonal belföldről hívható.)

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) is szolgálhat hasznos információkkal, a szervezet új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - https://en.nia.gov.cn/ angol és kínai nyelveken is elérhető és elsősorban bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást. Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven.