Kínában lebonyolítandó házasságkötéshez a házasulandó magyar állampolgárnak hiteles okirattal kell igazolnia, hogy saját személyes joga (azaz, a magyar jog) szerint házasságképes – megfelel az életkori előírásoknak, és nem él házasságban.

Ilyen okiratot állít ki Magyarországon az anyakönyvvezető, külföldön a konzul. A magyar anyakönyvvezető igazolását felül kell hitelesíteni, és hiteles kínai fordítással is el kell látni, még Magyarországon.

A konzultól is kérhető igazolás kiállítása a személy- és lakcímnyilvántartásban (SZL) nyilvántartott családi állapotról. Az eljáráshoz személyes megjelenés, továbbá a személyazonosság igazolása szükséges: magyar útlevél vagy személyi igazolvány, illetve – amennyiben a kérelmező rendelkezik ilyennel – lakcímkártya bemutatásával.

Az igazolást előzetes időpontfoglalást követően helyben kiállítjuk, eljárási díj ellenében (bankkártyával, alipay-vel fizetendő). Az SZL-ben nyilvántartott családi állapotról angol-kínai kétnyelvű konzuli igazolást állítunk ki, melyet a kínai polgári ügyek hivatalai (az anyakönyvezést végző hatóság) minden további hitelesítés nélkül elfogadnak.