Általánosságban, a kijelölt helyi Polgári Ügyek Hivatalában (Civil Affairs Bureau) köthet házasságot a külföldi. Kérjük, az ügyintézés részletei iránt érdeklődjön e hivataloknál.

Pekingben 2015 szeptemberétől megváltoztak a kapcsolatos szabályok: a külföldi állampolgár bármely pekingi kerületben, a polgári ügyek hivatalában házasságot köthet. Két házasuló külföldi állampolgár esetén, legalább az egyik külföldinek érvényes kínai tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie.

Alábbiakban megadunk két ilyen pekingi hivatal címét-telefonszámát is:

朝阳区民政局婚姻登记处

Chaoyang district Civil Affairs Bureau

Tel: 96156、58631818

Cím: 北京市朝阳区广渠路28号院甲208(珠江帝景东北角底商)

Chaoyang district guangqu road  No. 28

 

东城区民政局婚姻登记处

Dongcheng district Civil Affairs Bureau

Tel: 96156、84012502

Cím: 北京市东城区东四十三条53号楼(社区服务中心二层)

Dongcheng District DongSiShiTiao No. 53 (2nd floor of social service center)

 

További teendők:

Magyar állampolgár külföldi anyakönyvi eseményeit köteles a hazai (magyar) hatóságoknál is bejelenteni, anyakönyveztetni. Ennek eredményeként, a házaspár magyar anyakönyvi kivonatot kap a külföldi házasságkötésről.

A kínai házasságkötéskor kapott okirat („piros könyvecske”) másolatát közjegyzői okiratba kell foglaltatni – a kínai közjegyző igazolja a másolat hitelességét, és angol fordítást is csatol az okirathoz.

Ezt az okiratot felül kell hitelesíttetni a pekingi Külügyminisztérium (illetve, tartományi Külügyi Hivatal/Foreign Affairs Office) Konzuli Főosztályán. Figyelem: szárazföldi kínai közjegyzői okiratot csak szárazföldi kínai külügyi hatóság tud felülhitelesíteni!

Az így szerelt okiratot diplomáciai felülhitelesítéssel is el kell látni valamely Kínában működő magyar konzulátuson, mielőtt a magyar állampolgár külföldön kötött házasságának hazai anyakönyvezését kezdeményezné. Utóbbit megteheti Magyarországon, az illetékes anyakönyvi hivatalban, vagy bármely magyar konzuli hivatalban.