1.    24 ÓRÁS VÍZUMMENTES TRANZITÁLÁS A KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN

 

Azok a külföldi állampolgárok, akik a Kínai Népköztársaság területén keresztül egy harmadik országba vagy régióba 24 órán belül továbbutaznak, mentesülnek a vízumkötelezettség alól, amennyiben érvényes továbbúti menetjeggyel rendelkeznek, a célországba történő beutazási feltételeknek eleget tesznek, illetve nem hagyják el a tranzitnak helyet adó repülőteret, kikötőt vagy vasútállomást.

Amennyiben az utazó a tranzitnak helyet adó repülőtér, kikötő vagy vasútállomás területét valamely okból kifolyólag el kívánja hagyni, ideiglenes beutazási engedélyt kell kérelmeznie a határátkelőhelyen. Az ideiglenes beutazási engedély igényléséhez a kérelmező külföldi állampolgárnak be kell mutatnia érvényes útlevelét vagy más nemzetközi útiokmányát, továbbúti jegyeit, illetve ki kell töltenie az erre a célra szolgáló belépési űrlapot, továbbá együtt kell működnie a határátkelőhelyen végzett ellenőrzések során.

A kínai határrendészeti szabályok értelmében azon külföldiek számára, akik bármely törvényes okból kifolyólag nem léphetnek be a Kínai Népköztársaság területére, vagy útlevelük 3 hónapnál rövidebb ideig érvényes, illetve a kínai vízumkiadó szervek elutasító bélyegzője van benne, a határrendészet megtagadja az ideiglenes beutazási engedély kiadását.

További információ:

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c59009/content.html

 

 

2.    72/144 ÓRÁS VÍZUMMENTES TRANZITÁLÁS A KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN

 

A Kínai Népköztárság alábbi táblázatokban felsorolt városainak kijelölt határátkelőin (nemzetközi repülőtér, kikötő vagy vasútállomás) történő nemzetközi tranzitálás esetén, Magyarország állampolgárai 72 illetve144 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel élhetnek amennyiben a célországba érvényes továbbúti repülőjeggyel rendelkeznek, és az oda történő beutazás feltételeinek megfelelnek.

A vízummentes tranzitálás időtartama alatt azonban az utazók nem hagyhatják el a tranzitálásra kijelölt területek közigazgatási határait. (Például: ha az utazó Peking város Capital Nemzetközi Repülőtér / Daxing Nemzetközi Repülőtér / Beijing West Vasútállomás határátkelőinek egyikén utazik lép be a Kínai Népköztársaság területére, a vízummentes tranzitálás időtartama alatt csak Peking (Beijing) és Tiencsin (Tianjin) városok, valamint Hebei tartomány közigazgatási határain belül mozoghatnak szabadon.)

A vízummentes tranzitálással élni kívánó utazóknak, a kijelölt határátkelőkhöz történő érkezés után, a kötelező ujjnyomatvételezést és egészségügyi kód ellenőrzést követően, fel kell keresni az erre a célra kijelölt vízummentes tranzitálási szervízpontot, ahol a belépési engedélyt kapnak, melynek birtokában fáradhatnak az útlevélellenőrzéshez.

A 72 vagy 144 órás vízummentes tranzitálás során a külföldi állampolgárok nem hagyhatják el az engedélyezett tartózkodási területet és tranzitálási időtartamuk nem haladhatja meg a 72 vagy 144 órás időtartamot.

A vízummentes tranzitálás időtartama alatt szállodában megszálló külföldiek esetében, a szállodának regisztrálnia kell a tartózkodást, míg az egyéb helyen megszállók esetében az érintettek vagy a szállásadójuk az érkezést követő 24 órán belül kötelesek bejelenteni a tartózkodást a helyi közbiztonsági szerveknél (rendőrkapitányságok vagy a külföldiek számára fenntartott szolgálati hivatalok).

72 órás vízummentes tranzitálás:

 

Város

Határátkelő

Engedélyezett Tartózkodási Terület

1

Guilin 

Guilin Liangjiang Nemzetközi Repülőtér

Guilin

2

Harbin

Harbin Taiping Nemzetközi Repülőtér

Harbin

3

Changsha

Changsha Huanghua Nemzetközi Repülőtér

Hunan

 

További információ:

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58934/content.html 

 

144 órás vízummentes tranzitálás:

 

Város

Határátkelő

Engedélyezett Tartózkodási Terület

1

Beijing:

Beijing Capital Nemzetközi Repülőtér

Beijing Daxing Nemzetközi Repülőtér

Beijing West Vasútállomás

Beijing / Tianjin / Hebei

 

Tianjin

Tianjin Binhai Nemzetközi Repülőtér

Tianjin International Cruise Home Kikötő

Beijing / Tianjin / Hebei

 

Shijiazhuang

Shijiazhuang Zhengding Nemzetközi Repülőtér

Beijing / Tianjin / Hebei

 

Qinhuangdao

Qinhuangdao Kikötő

Beijing / Tianjin / Hebei

2

Qingdao

Qingdao Liuting Nemzetközi Repülőtér

Qingdao Kikötő

Shangdong

3

Shanghai

Shanghai Hongqiao Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Vasútállomás

Shanghai Kikötő Nemzetközi Terminál

Shanghai Wusongkou Kikötő Nemzetközi Terminál

Shanghai / Jiangsu / Zhejiang

 

Hangzhou

Hangzhou Xiaoshan Nemzetközi Repülőtér

Shanghai / Jiangsu / Zhejiang

 

Nanjing

Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtér

Shanghai / Jiangsu / Zhejiang

 

Ningbo

Ningbo Lishe Nemzetközi Repülőtér

Shanghai / Jiangsu / Zhejiang

4

Shenyang

Shenyang Taoxian Nemzetközi Repülőtér

Liaoning

 

Dalian

Dalian Zhoushuizi Nemzetközi Repülőtér

Liaoning

5

Chengdu

Chengdu Shuangliu Nemzetközi Repülőtér

Chengdu / Leshan / Deyang / Suining / Meishan / Yaan / Ziyang / Neijiang / Zigong / Luzhou / Yibin

6

Chongqing

Chongqing Jiangbei Nemzetközi Repülőtér

Chongqing

7

Xi'an

Xi'an Xianyang Nemzetközi Repülőtér

Xi'an / Xianyang

8

Wuhan

Wuhan Tianhe Nemzetközi Repülőtér

Wuhan

9

Guangzhou

Guangzhou Baiyun Nemzetközi Repülőtér

Guangdong

 

Shenzhen

Shenzhen Bao'an Nemzetközi Repülőtér

Guangdong

 

Jieyang

Jieyang Chaoshan Nemzetközi Repülőtér

Guangdong

10

Kunming

Kunming Changshui Nemzetközi Repülőtér

Kunming

11

Xiamen

Xiamen Gaoqi Nemzetközi Repülőtér

Xiamen Wutong Kompterminál

Xiamen Internationa Cruise Center

Xiamen


További információ: 

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58964/content.html 

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58840/content.html

 

 

3.    A HAINAN TARTOMÁNYI VÍZUMMENTES BEUTAZÁS ÉS TARTÓZKODÁS

 

A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Hainan tartományba, amennyiben Hongkongból vagy azon keresztül, illetve a szárazföldi Kínán kívülről érkező közvetlen repülőjárattal érkeznek oda, és tervezett tartózkodásuk időtartama nem haladja meg a 30 napot.

A Hainan szigetére vízummentesen belépni kívánó utazóknak a beutazás előtt legalább 48 órával regisztrálni kell magukat egy erre jogosult utazási irodánál. A regisztráció során az érintetteknek meg kell adniuk útlevél adataikat, illetve be kell nyújtaniuk az oda- és visszautazásra szóló repülőjegyeiket, szállásfoglalásaikat illetve a vízummentes tartózkodásuk alatti útitervüket. A vízummentes beutazás feltétele, hogy a Hainan-i utazási iroda legkésőbb 24 órával az utazó érkezése előtt, annak adatait megküldje az illetékes Hainan Tartományi Ki- és Beutazási Igazgatási Hivatalnak.

Azoknak az utazóknak, akiknek bármely okból meg kell hosszabbítaniuk tartózkodásukat Hainan tartományban vagy Kína más részeire is be kívánnak utazni, vízumot kell igényelniük egy Hainan-i utazási iroda közbenjárásával. Az érintettek az utazási iroda által kiállított igazolás britokában a Hainan Tartományi Közbiztonsági Hivatal Ki- és Beutazási Hivatalnál, illetve annak Haikou-i, Sanya-i, Yangpu-i, Wenchang-i, Qionghai-i vagy Chengmai-i helyi ügyfélszolgálati irodájában kell vízumot igényelniük.

A vízummentes Hainan tartományi tartózkodás időtartama alatt szállodában megszálló külföldiek esetében, a szállodának regisztrálnia kell a tartózkodást, míg az egyéb helyen megszállók esetében az érintettek vagy a szállásadójuk az érkezést követő 24 órán belül kötelesek bejelenteni a tartózkodást a helyi közbiztonsági szerveknél (rendőrkapitányságok vagy a külföldiek számára fenntartott szolgálati hivatalok).

További információ:

http://en.hnftp.gov.cn/tips/policy/202003/t20200317_3263796.html

http://en.hainan.gov.cn/englishgov/Application/202112/d29eec2f775d4b2294e2061a78c28d70.shtml