A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által működtetett Konzuli Szolgálat megújult honlapjának vonatkozó utazási tanácsait is. Ajánljuk kedves Ügyfeleink figyelmébe a Konzuli Szolgálat új Junior alportálját is, mely a fiatal generáció külföldi utazásának előkészítését támogatja.

A Kínai Népköztársaság területére vonatkozó egyedi ajánlások és figyelmeztetések szintén a Konzuli Szolgálat honlapján kerültek elhelyezésre.

Az utazási tanácsok könnyebb nyomon követhetősége érdekében javasoljuk a „Konzinfo Utazom” mobilapplikáció letöltését. A Konzinfo Utazom applikáció a Konzuli Szolgál alkalmazása okostelefonokra, amelynek célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson. (Android vagy Apple alkalmazáson letölthető.)

A Kínába történő beutazást megelőzően, javasoljuk, tekintse meg a Konzuli Szolgálat utazás előtti teendőket tartalmazó tájékoztatását is.

 

Járványügyi helyzet

Az aktuális járványügyi helyzetről a következő helyi honlapon található információ, amely a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai alapján naponta kerül frissítésre.

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok beutazása a Kínai Népköztársaság területére főszabály szerint vízumköteles. A kínai vízum igénylésével kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez.

 

 

A járványügyi helyzetből fakadó legfontosabb – külföldi állampolgárokat érintő - belépési korlátozások a következők:

 

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérést megelőző SARS-CoV-2 fertőzést kimutató teszt kötelező elvégzése

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a felszállás, vagy Magyarország elhagyása előtt 2 RT-PCR teszt elvégzése, és az egészégügyi zöld kód megszerzése. Az első PCR tesztet a felszállás / vagy az ország elhagyását megelőző 48 órán belül, a másodikat 24-órán belül kell elvégeztetni. A PRC teszthez a mintavételt az orron keresztül kell végeztetni. A teszteredményen fel kell tüntetni a “Real Time PCR/RT-PCR” szöveget. A két tesztet különböző hivatalos, COVID-tesztet végző intézetben kell elkészíttetni, valamint a mintavételek között több,  mint 24 órának el kell telnie. (http://hu.china-embassy.gov.cn/hu/xwdt/202206/t20220630_10712834.htm)

A teszteket főszabály szerint a kiindulás szerinti országban és tranzit esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni. Ugyanakkor fontos, hogy a tranzit ország illetve a kiindulási ország szerint előírt tesztek köre kínai nagykövetségenként változó lehet, így javasoljuk az érintett nagykövetségek honlapjának tanulmányozását (és szükség esetén a felmerülő kérdések tisztázását) még utazás előtt. 

A teszteredmények és az oltási igazolás önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, az eredményeket a kínai nagykövetség által létrehozott honlapra kell feltölteni: https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/. Amennyiben a kínai fél a feltöltött teszteredményeket rendben találja, úgy a weboldalon keresztül kerül generálásra a zöld QR kód, amely a Kínai Népköztársaság területére induló repülőgépre történő felszállás feltétele.  

 

Külföldi állampolgárokra vonatkozó belépési tilalom

A kötelező nukleinsav-vizsgálat mellett, a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom továbbra is hatályban van (2020.03.26-tól) a szabályozásban megfogalmazott kivételekkel. Kivételt képeznek a szabályozás alól a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák kísérő családtagjai). Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon.

 

Karanténintézkedés

Az új koronavírusos tüdőgyulladás megelőzési és ellenőrzési tervének 9.  kiadásáról szóló közlemény 2022. június 27. napján jelent meg, terv ajánlásait a tartományok túlnyomó része, köztük Peking is bevezette, így a fővárosban a külföldről visszatérők karanténidőszaka immár 7 nap központi karantén és 3 nap otthoni karantén, mely alatt folyamatos PCR-tesztelések várhatók. A belföldi utazások során továbbra is javasolt az elővigyázatosság, hiszen a járványügyi szempontból közepes- vagy magas fertőzöttségi kockázattal rendelkező területekről érkezők esetében Peking korlátozó intézkedéseket vezethet be. Ez jelentheti karanténidőszak letöltését vagy a fővárosba történő utazás megtagadását is.

Az egészségügyi hatóságok a határon történő nukleinsav-vizsgálatot környezettanulmánnyal egészítik ki, tehát az érintett csomagjait és ülőhelyét is tüzetesen át fogják vizsgálni, COVID-19 fertőzésre utaló nyomokat keresve. A karantén- és megfigyelési időszakban meghatározott időnként többször várható nukleinsav-vizsgálat (garatból és orrból is), vérvizsgálat, esetenként akár széklet- és rektális vizsgálat, illetve a környezettanulmány.