A Kínai Népköztársaság megalakulását követően pezsgő kulturális kapcsolatok fémjelezték a két ország kötelékét. A politika szelei azonban, történelmi időkben mérve csupán egy röpke pillanatra, de elterelték a dagadó vitorlákkal száguldó kulturális hajóinkat, melyek a kétezres években kaptak új lendületet. Azonban az ekkor beindult fejlődés mind a mai napig egyre burjánzóbb kapcsolatrendszert eredményez.

 

Rövid történelmi áttekintés:

 

 • 1953. – Kínai filmfesztivál Budapesten.
   
 • 1954-1955. – Kínai fociválogatott edzőtábora hazánkban.
  1954 áprilisában 25 kínai ifjúsági válogatott labdarúgó másfél éves magyarországi edzőtáborra kezdődött hazánkban.
   
 • 1955. – Domján József fafaragó művész kínai útja.
  Domján József a több hónapos út során megismerkedett Qi Baishi-vel, a modern kínai festőművészet atyjával, akivel szoros barátságot kötött.
   
 • 1955. – Átadásra került a magyar segítséggel épült Közép-kínai rádiótorony.
   
 • 2007-2008. – Magyar Évad Kínában.
  „Szabadság, szerelem" Fókuszban a Magyar Kultúra címmel került megrendezésre Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és Shenzhenben a Magyar Évad kulturális rendezvénysorozata, amely alatt különféle kiállításokra, népzenei, jazz- és komolyzenei koncertekre, operett-estre, irodalmi beszélgetésekre, gasztronómiai bemutatókra, színházi- és bábelőadásokra, filmhétre, komolyzenei mesterkurzusra valamint fordítói konferenciára került sor. Ugyancsak az Évad keretein belül, Magyarország részt vett a pekingi és a sanghaji Oktatási Vásárokon, illetve díszvendége volt a Kína - Sanghaj Nemzetközi Művészeti Fesztiválnak is. Sanghajban felavatták Petőfi Sándor második kínai mellszobrát.
   
 • 2008. – A 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Kína volt a díszvendég.
   
 • 2008. – Kínai gyermekek magyarországi nyaralása.
  A 2008 májusában történt szecsuáni földrengés károsultjai számára Magyarország kormánya felajánlotta, hogy károsult gyermekek magyarországi nyaraltatását vállalja. A program keretében 50 fő 12 életévét betöltött gyermek látogatott hazánkba, akik többsége még a megyehatárt sem lépte át korábban. Az indulás előtt Magyarország pekingi Nagykövetsége búcsúfogadást szervezett a gyermekeknek Chen Pest színész-humorista részvételével.

 

Az elmúlt években új lendületet kapott a két ország kapcsolatépítése kulturális területen:

 

2011. – Liszt év Kínában.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású programsorozat került megvalósításra, amelyen belül többek között Claudia Yang zongorakoncertje, Liszt Extravaganza koncertsorozat, a híres magyar zeneszerzőről készített szoborcsoport ajándékozás a kínai Nemzeti Nagyszínháznak, kiállítások, valamint Nagy Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoratanszéke vezetőjének a Kínai Zeneakadémián tartott Liszt zongorakoncertje is megrendezésre került.

2011. június – Kortárs magyar művészek bemutatkozása a Kínai Szépművészeti Múzeumban.

2011. június 20-án a Kínai Szépművészeti Múzeumban „Magyar Művészet” címmel 33 magyar művész 303 alkotásának bemutatásával a Múzeum 8 csarnokában, két teljes szinten nagyszabású kortárs művészeti kiállítás nyílt Pekingben. A tárlat – csakúgy, mint a rákövetkező évben hazánkban megrendezett kortárs kínai művészeti kiállítás – a kétoldalú kulturális együttműködési munkaterv keretében valósult meg.

2012. augusztus-szeptember – Kortárs kínai művészeti kiállítás Budapesten.

A Szépművészeti Múzeumban 2012. augusztusában nyílt meg a Kínai Szépművészeti Múzeum kortárs kínai művészet remekeit bemutató budapesti kiállítása, amelyet egy hónapon át tekinthettek meg az érdeklődők.

2012. november 8. Pro Cultura Hungarica kitüntetés átadó ünnepség Yuan Xikun képzőművész úr részére.

A kitüntetést dr. Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára adta át. Az ünnepség alkalmával a Pekingben koncertező Új Liszt Ferenc Kamarakórus előadásában, Liszt Ferenc és Bárdos Lajos kórusművei is elhangzottak.

2013. május 14. – I. Kína-Közép-kelet-európai országok kulturális fóruma Pekingben.

Az eseményen hazánkat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte.

2013. május 14. – Kulturális Együttműködési Munkaterv 2013-2015 évekre aláírása.

A Munkatervet magyar részről Balog Zoltán EMMI miniszter, míg a kínai fél részéről Cai Wu kulturális miniszter írta alá.

2013. augusztus – Magyar Híd Nyári Tábor.

2013 augusztusában Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Kína különböző területeiről 100 diák látogathatott el Magyarországra, hogy közelebbről megismerkedhessen a kultúrával és a főbb nevezetességekkel. A Magyar Híd Nyári Tábor programjain keresztül a diákoknak lehetőségük nyílt megtekinteni Budapest történelmi látnivalóit, kirándulni a Dunakanyarhoz és Veszprémbe, valamint az ELTE Konfuciusz Intézet jóvoltából megtehették az első lépéseket a magyar nyelv megismerése és elsajátítása érdekében, hiszen a táborban nyelvoktatás is biztosított volt.

2013. november 13. – A Pekingi Magyar Kulturális Intézet megnyitója.

Xie Jinying, a kínai Kulturális Minisztérium Külföldi cserekapcsolatokkal foglalkozó Igazgatóság főigazgatója és Szijjártó Péter a Miniszterelnökség akkori külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint a magyar és kínai kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosa hivatalosan megnyitotta a Pekingi Magyar Intézet kapuit. A megnyitón bemutatásra került az első magyar és kínai koprodukcióban készült a Kína, Magyarország és a foci című film, valamint a vendégek a magyar hagyományokat „újragondoló” Gombold Újra című divatbemutatót is megtekinthették.

2014. február 13. – Miniszterelnöki látogatás a Pekingi Kulturális Intézetben, Pro Cultura kitüntetés átadása Claudia Yang részére.

A Kulturális Intézet évadnyitó ünnepségére a Pekingben hivatalos kínai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök, számos magyar és kínai politikus, valamint kulturális szakember jelenlétében került sor.

2014. március 29. – Tavaszköszöntő kiállítás Pekingben.

A kiállítás a Kínai Kulturális Minisztérium alá tartozó Kínai Festészeti és Kalligráfia Akadémia és a Pekingi Magyar Kulturális Központ közös szervezésében, a Kínai Milleniumi Emlékműben valósult meg. A kiállításon számos neves kínai festő Magyarországgal kapcsolatos képeit is megtekinthette a közönség.

2014. október 7. – Voice of Yunnan koncert Magyarországon.

Az esemény Budapesten került megrendezésre a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója tiszteletére.

2014. október 11-31. Örök barátok – Domján József és Qi Baishi című művészeti kiállítás.

A kiállítás a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben került megrendezésre a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából.

2014. december 12. – Pro Cultura Hungarica kitüntetés átadása Gao Jianjin professzor asszony részére.

A kitüntetést Szilas Cecília nagykövet asszony adta át a Kodály-módszer terjesztése területén úttörő munkát végző zenepedagógus számára a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az eseményen köszöntőt mondott a Kulturális Minisztérium miniszter-helyettese, Ding Wei úr, a Központi Zeneakadémia vezetője Wang Cizhao, továbbá Szilas Cecília nagykövet. Az átadáson Kína három legjobb kórusa lépett fel, a Filharmonikus Kísérleti Általános Iskola 6. évfolyamának kórusa, a Központi Zeneakadémia Gyakorló Iskolájának kórusa és a Központi Zeneakadémia kórusa.

2015. január 29. – Munkácsy Mihály és kora, magyar festőművészet a XIX. és a XX. század fordulóján című kiállítás megnyitója Pekingben.

 A tárlat rendkívül fontos eredmény a kétoldalú kulturális kapcsolatok tekintetében, hiszen a híres magyar festő, Munkácsy Mihály alkotásai a 63 évvel ezelőtti Munkácsy kiállítást követően másodszor kerültek bemutatásra a kínai célközönség számára Pekingben.

A rendezvény során többek között aláírásra került egy együttműködési megállapodás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Pekingi Szépművészeti Akadémia között, miszerint 2015 áprilisában bemutatásra kerülnek az egyik legnagyobb kínai festőművész, Qi Baishi alkotásai a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

2015. március – Magyar Rapszódia című magyar hónap a pekingi Minzu Szállodában.

Az egy teljes hónapon át tartó programsorozat keretein belül az érdeklődők a magyar gasztronómiai mellett – többek között – a huszárkultúrával, néptánccal, népzenével és népszokásokkal, magyar találmányokkal, és nem utolsó sorban magyar felsőoktatási intézmények kínálatával is megismerkedhettek az érdeklődők.

2015. június 19. – Sport és oktatás konferencia Pekingben.

Az EU-Kína diplomáciai kapcsolatainak 40. évfordulója alkalmából megrendezett Sport és Oktatás konferencia fő szervezője az EU képviseletében Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet volt.

2015. november 13. – A 2016-2019. évekre szóló Kulturális Együttműködési Munkaterv aláírása.

A Munkatervet magyar fél részéről Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, a kínai részéről Luo Shugang kulturális miniszter írta alá.

2016. március – Magyar Kulturális és gasztronómiai hónap a pekingi Minzu Szállodában.

Az előző évi, nagy sikerre való tekintettel, bővített programkínálattal került megrendezésre az egy hónapon át tartó programsorozat. A Szálloda éttermében kínált magyar konyhai remekek mellett gyermekeknek szóló gasztronómiai programsorozat színesítette a huszárok, néptáncosok és énekesek előadásait.

2016. május – Magyar Hónap Kínában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Államtitkársága támogatásával Magyarország Pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet (PMKI) a magyar felsőoktatás és kultúra közös népszerűsítésére több mint egy hónapon át tartó kulturális és oktatási rendezvénysorozatot szervezett Kínában Magyar Hónap elnevezéssel. A 22 főprogramot és számos alprogramot magába foglaló hónap kiemelkedő eseménye volt a Kulturbazár, mely egyben a kínai Külügyminisztérium Kína-KKE 2016. évi Civil és kulturális programok hivatalos eseménye volt.

2016. augusztus – 23. Pekingi Nemzetközi Könyvkiállítás.

A közel egy hétig tartó rendezvényen Magyarország, mint KKE ország díszvendégként vett részt. Az eseményen Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkára mondott köszöntő beszédet.

2016. november 30. –  „Egy övezet, egy út” kultúra-oktatás-turisztika munkacsoporti ülés.

A kultúra-oktatás-turisztika munkacsoportot Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára vezette, tagjai a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség delegáltjai voltak.

 

Kiemelt Európai Uniós események:

2016 EUnic EUrope

A 2016 EUnic Europe elnevezésű évad az EUNIC, EU Pekingi Képviselete, Magyarország Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet 2016. évi közös rendezvénye, mely az EU sokszínű kultúráját jelenítette meg hetenként más és más kulturális intézetben vagy nagykövetségen.

2016 EUnimals

A 2016 EUnimals című eseménysorozat az EUNIC, EU Pekingi Képviselete, Magyarország Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet 2016-2017. évi közös rendezvénye, mely az állatvédelem, környezetvédelem fontosságát hirdeti havonta más és más kulturális intézetben vagy nagykövetségen.

 

Hasznos linkek: