A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által működtetett Konzuli Szolgálat honlapjának vonatkozó utazási tanácsait is.

A Kínai Népköztársaság területére vonatkozó egyedi ajánlások és figyelmeztetések szintén a Konzuli Szolgálat honlapján kerültek elhelyezésre.

Az utazási tanácsok könnyebb nyomon követhetősége érdekében javasoljuk a „Konzinfo Utazom” mobilapplikáció letöltését. A Konzinfo Utazom applikáció a Konzuli Szolgál alkalmazása okostelefonokra, amelynek célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson.

A Kínába történő beutazást megelőzően, javasoljuk, tekintse meg a Konzuli Szolgálat hasznos információkat tartalmazó tájékoztatását is.

 

Járványügyi helyzet

Az aktuális járványügyi helyzetről ugyancsak a Konzuli Szolgálat honlapján található információ, mely információkat külképviseletünk a helyi közegészségügyi állapotok szerint rendszeresen aktualizál.

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok beutazása a Kínai Népköztársaság területére főszabály szerint vízumköteles. A kínai vízum igénylésével kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez.

 

 

A járványügyi helyzetből fakadó legfontosabb – külföldi állampolgárokat érintő - belépési korlátozások a következők:

 

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérést megelőző SARS-CoV-2 fertőzést kimutató teszt kötelező elvégzése

2020. november első napjaiban a kínai hatóságok új intézkedéseket vezettek be, mely szerint a Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest vérvizsgálat, illetve az elvégzett vizsgálatok helye szerint kínai nagykövetség által kiállított egészségügyi igazolás beszerzése. További részletszabály, hogy tranzitálás esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni a vizsgálatokat, majd az érintett kínai nagykövetség által kiállított igazolást szintén be kell szerezni.

További részletszabályok a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének honlapján találhatók.

http://www.chinaembassy.hu/hu/xwdt/t1828282.htm,

http://www.chinaembassy.hu/hu/xwdt/t1830985.htm

 

Külföldi állampolgárokra vonatkozó belépési tilalom

A kötelező nukleinsav-vizsgálat mellett, a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom továbbra is hatályban van (2020.03.26-tól) a szabályozásban megfogalmazott kivételekkel. Kivételt képeznek a szabályozás alól a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák kísérő családtagjai). Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon.

 

Karanténintézkedés

Emellett továbbra is érvényben van – Peking esetében szigorúan betartva – a külföldről történő ki- illetve visszatérő külföldiek esetében a (főszabály szerinti) 14 napos karanténintézkedés.

 

Légügyi korlátozás

A fent részletezett korlátozások mellett a CAAC továbbra is előzetes engedélyhez köti a légitársaságok nemzetközi repülési terveit, melyben némi enyhülés tapasztalható, hiszen az eddigi „Öt-egy” (1 adott ország, 1 légitársasága, 1 kínai desztinációból, 1 külföldi desztináció irányába (és vissza), heti 1 alkalommal indíthat járatot) szabályozás ellenére egyre több külföldi légitársaság kap engedélyt több desztinációból történő indulásra. Konzuli részlegünk rendszeresen ellenőrzi az egyes járatok CAAC általi engedélyezését, ezért javasoljuk, hogy kétség esetén – még a repülőjegy kifizetése előtt – forduljon konzulátusunkhoz a konzulivedelem.pek[at]mfa.gov.hu e-mailcímen. 

A Kínai Népköztársaság területére történő belépéssel kapcsolatos korlátozásokról külképviseletünk pusztán általános jelleggel adhat tájékoztatást, ezért javasoljuk, hogy tényleges beutazás előtt a budapesti kínai nagykövetség illetve a kínai bevándorlási hivatal hatóságainál legyen kedves hiteles és aktuális információt kérni.