Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásuk kapcsán folyamatosan kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által működtetett Konzuli Szolgálat megújult honlapjának vonatkozó utazási tanácsait. Ajánljuk kedves Ügyfeleink figyelmébe a Konzuli Szolgálat új Junior alportálját is, mely a fiatal generáció külföldi utazásának előkészítését támogatja.

A Kínai Népköztársaság területére vonatkozó egyedi ajánlások és figyelmeztetések szintén a Konzuli Szolgálat honlapján kerültek elhelyezésre.

Az utazási tanácsok könnyebb nyomon követhetősége érdekében javasoljuk a „Konzinfo Utazom” mobilapplikáció letöltését. A Konzinfo Utazom applikáció a Konzuli Szolgál alkalmazása okostelefonokra, amelynek célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson. (Android vagy Apple alkalmazáson letölthető.)

A Kínába történő beutazást megelőzően, javasoljuk, tekintse meg a Konzuli Szolgálat utazás előtti teendőket tartalmazó tájékoztatását is.

 

Járványügyi helyzet

Az aktuális járványügyi helyzetről a következő helyi honlapon található információ, amely a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai alapján naponta kerül frissítésre.

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok beutazása a Kínai Népköztársaság területére főszabály szerint vízumköteles. A kínai vízum igénylésével kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez.

 

 

A járványügyi helyzetből fakadó legfontosabb – külföldi állampolgárokat érintő - belépési korlátozások a következők:

 

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérést megelőző SARS-CoV-2 fertőzést kimutató teszt kötelező elvégzése

Kínába történő indulás előtt 48 órával kötelező PCR tesztet vagy Magyarországról közvetlen járattal való utazás esetén antigén tesztet végezni. A PCR teszt az indulási ország bármely tesztelésre jogosult laborjában végezhető, illetve antigén teszt esetén a gyorsteszt is elfogadható. A tesztelési követelmények kapcsán, kérjük körültekintően tájékozódjanak a budapesti kínai nagykövetségnél vagy az érintett légitársaságnál is. A teszteredmény önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, a beutazáshoz előzetes regisztráció is szükséges.

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül elérhető Customs Pocket Declaration" miniprogramon , vagy a következő honlapon regisztrálniuk kell alap- és egyéb egészségügyi adataikat, illetve nyilatkozniuk kell az utazást megelőző 48 órában készült PCR vagy antigén tesztjük eredményéről. A nyilatkozat kitöltésével egy QR kód generálódik, amely a Kínai Népköztársaság területére induló repülőgépre történő felszállás feltétele.  

  

Karanténintézkedés

2023. január 8. napjától főszabály szerint, a Kínai Népköztársaság területére karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni. Azonban ha az utazó a Kínába tartó repülő fedélzetén vagy érkezéskor a koronavírus jellegzetes tüneteit produkálja, az érkezési repülőtéren antigén gyorstesztet végezhetnek az érintetten.