A jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által működtetett Konzuli Szolgálat honlapjának vonatkozó utazási tanácsait is.

A Kínai Népköztársaság területére vonatkozó egyedi ajánlások és figyelmeztetések szintén a Konzuli Szolgálat honlapján kerültek elhelyezésre.

Az utazási tanácsok könnyebb nyomon követhetősége érdekében javasoljuk a „Konzinfo Utazom” mobilapplikáció letöltését. A Konzinfo Utazom applikáció a Konzuli Szolgál alkalmazása okostelefonokra, amelynek célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson.

A Kínába történő beutazást megelőzően, javasoljuk, tekintse meg a Konzuli Szolgálat hasznos információkat tartalmazó tájékoztatását is.

 

Járványügyi helyzet

Az aktuális járványügyi helyzetről ugyancsak a Konzuli Szolgálat honlapján található információ, mely információkat külképviseletünk a helyi közegészségügyi állapotok szerint rendszeresen aktualizál.

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok beutazása a Kínai Népköztársaság területére főszabály szerint vízumköteles. A kínai vízum igénylésével kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez.

 

 

A járványügyi helyzetből fakadó legfontosabb – külföldi állampolgárokat érintő - belépési korlátozások a következők:

 

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérést megelőző SARS-CoV-2 fertőzést kimutató teszt kötelező elvégzése

A kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAC – Civil Aviation Administration) honlapján 2020. július 21. napján közzétett információk szerint azon kínai és külföldi utasok, akik valamilyen nemzetközi repülőjárattal érkeznek Kínába, a gépre történő beszállás előtt 5 napon belül elvégzett negatív nukleinsav-teszt eredményt kötelesek bemutatni. A teszteket a külföldi országokban található kínai nagykövetségek és konzulátusok által kijelölt vagy elismert intézményekben kell elvégezni. A külföldi állampolgárságú utasok negatív nukleinsav-teszt vizsgálaton alapuló egészségügyi nyilatkozattal igazolhatják tünetmentes egészségi állapotukat, melyet a külföldi kínai nagykövetségtől vagy konzulátustól szerezhetnek be. Az érintett légitársaságok felelősek az egészségügyi nyilatkozatnak a beszállás előtt történő ellenőrzéséért. Azon utasok, akik nem felelnek meg a fentebb ismertetett követelményeknek, nem szállhatnak be a repülőgépbe. Minden légitársaságnak szigorúan végre kell hajtania az ellenőrzési eljárásokat. Azok az utasok, akik hamis tanúsítványt és/vagy információkat szolgáltatnak, jogi úton felelősségre vonhatók. A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének részletes tájékoztatója a honlapon már megtalálható, a kínai nagykövetség által elismert kórházak listájával és a kitöltendő egészségügyi nyilatkozattal együtt.

 

Külföldi állampolgárokra vonatkozó belépési tilalom

A kötelező nukleinsav-vizsgálat mellett, a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom továbbra is hatályban van (2020.03.26-tól) a szabályozásban megfogalmazott kivételekkel. Kivételt képeznek a szabályozás alól a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák kísérő családtagjai). Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon.

 

Karanténintézkedés

Emellett továbbra is érvényben van – Peking esetében szigorúan betartva – a külföldről történő ki- illetve visszatérő külföldiek esetében a (főszabály szerinti) 14 napos karanténintézkedés.

 

Légügyi korlátozás

A fent részletezett korlátozások mellett a CAAC továbbra is előzetes engedélyhez köti a légitársaságok nemzetközi repülési terveit, melyben némi enyhülés tapasztalható, hiszen az eddigi „Öt-egy” (1 adott ország, 1 légitársasága, 1 kínai desztinációból, 1 külföldi desztináció irányába (és vissza), heti 1 alkalommal indíthat járatot) szabályozás ellenére egyre több külföldi légitársaság kap engedélyt több desztinációból történő indulásra. Konzuli részlegünk rendszeresen ellenőrzi az egyes járatok CAAC általi engedélyezését, ezért javasoljuk, hogy kétség esetén – még a repülőjegy kifizetése előtt – forduljon konzulátusunkhoz a konzulivedelem.pek[at]mfa.gov.hu e-mailcímen. 

A Kínai Népköztársaság területére történő belépéssel kapcsolatos korlátozásokról külképviseletünk pusztán általános jelleggel adhat tájékoztatást, ezért javasoljuk, hogy tényleges beutazás előtt a budapesti kínai nagykövetség illetve a kínai bevándorlási hivatal hatóságainál legyen kedves hiteles és aktuális információt kérni.