176/1998. (X. 30.) Korm. rendelet szól a Magyarország Kormánya és a Kínai Népköztársaság Kormánya között az iskolai végzettségeket és tudományos fokozatokat tanúsító okiratok kölcsönös elismeréséről szóló Egyezményről.

 

Az oktatási terület fontosabb eseményei a 2000-es évektől napjainkig:

2004. szeptember – A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola megnyitása.

2006. december – Az első Konfuciusz Intézet megnyitása Magyarországon.

2006 decemberében került sor az ELTE Konfuciusz Intézet megnyitására. Ezt követően további három Konfuciusz Intézet jött létre hazánkban, így 2012 őszén a Szegedi, 2013 augusztusában a Miskolci, 2015 márciusában pedig a Pécsi Konfuciusz Intézet nyitotta meg kapuit.

2012. december – A Pop up Hungary program elindítása.

A Pop up Hungary a magyar oktatás népszerűsítését szolgáló projekt, melyet a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervez. Az elnevezés tudatos brand építés része, mely egységes keretekbe foglalva mutatja be a kínai emberek részére a magyar oktatást, oktatási intézményeket. A főként vidéki helyszínekre koncentráló projekt eddig Xi’anban, Yinchuanban, Hangzhouban, Suzhouban, Yangzhouban, Pekingben, Sanghajban, Chengduban és Csungkingban jelent meg, ahol nagy sikerű rendezvények valósultak meg keretei között.

2013. november 13. – 2013-2015. évekre szóló Oktatási Együttműködési Munkaterv aláírása.

A Kínai Oktatási Minisztérium miniszterhelyettese, Liu Limin és Szijjártó Péter, akkori külügyi és külgazdasági államtitkár valamint a magyar és kínai kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a kínai Oktatási Minisztériumban aláírta az Oktatási Együttműködési Munkatervet a 2013-2015. évekre.

2013. november 13. – A Regionális Konfuciusz Intézet alapításáról szóló egyezmény aláírása.

A Kínai Nyelvoktatási Tanács és az ELTE között aláírt egyezmény értelmében a budapesti egyetem ad otthon a Közép-kelet-európai Konfuciusz Intézeteket kiszolgáló tanártovábbképző központnak. (Az ELTE Konfuciusz Intézet Közép- és Kelet Európai Regionális Tanárképző Központja ünnepélyes megnyitására 2014. novemberében került sor.)

2014. év – A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram elindítása.

A jelenleg a Tempus Közalapítvány által kezelt állami ösztöndíjprogram olyan külföldi diákoknak nyújt támogatást, akik Magyarországon szeretnének felsőfokú tanulmányokat folytatni.

2014. október 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta a Pekingi Magyar Kulturális Intézet magyar nyelv- és zeneoktatási szakkönyvtárát.

A könyvtár Kínában egyedülálló gyűjteménye ingyenes betekintést biztosít a magyar zene- és nyelvoktatás iránt érdeklődők számára.

2015. november – Magyar Kutatóközpont felavatása Pekingben.

A Kutatóközpontot Orbán Viktor miniszterelnök személyesen avatta fel a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén.

2015. október – A Kodály Pont program elindítása.

A Kodály Pont a Pekingi Magyar Kulturális Intézet saját brandje, amely a Kodály-módszeres zeneoktatás népszerűsítését tűzte ki célul. A Kodály Pont 3-12 éves gyermekeknek, illetve felnőtteknek is kínál korosztályonként kiscsoportos zenei foglalkozásokat, valamint a környékbeli szegény gyermekek számára ingyenes kórus foglalkozásokat.

2016 márciusában kezdődött meg a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pont keretén belül folyó zeneoktatás részvétele a kínai állami oktatásban. Jelenleg a Pekingi Guangqumen Középiskola és a Pekingi 1. számú Óvoda és a Chaoyang kerületi Kísérleti Általános Iskolában folyik, Kodály-módszeren alapuló zenei oktatás.

2016. június – Magyar Kutatóközpont felavatása Tangshanban.

A tangshani Huabei Műszaki Egyetemen nyílt Kutatóközpontot Szilas Cecília nagykövet asszony avatta fel.

2016. szeptember – Gimnáziummá bővült a Magyar-Kínai Kéttannyelvű Általános Iskola.

2016. év szeptemberi tanévétől középiskolai képzéssel kibővülve, mint Magyar-Kínai Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium működik a 2004-es alapítású két tanítási nyelvű iskola.

2016. október 11. – A 2016-2018. évekre szóló Oktatási Együttműködési Munkaterv aláírása.

A Kínai Oktatási Minisztérium miniszterhelyettese, Hao Ping és Rétvári Bence államtitkár az EU-Kína Oktatási Miniszterek Konferenciája, IV. Kína-KKE országok Oktatáspolitikai Párbeszéde keretében aláírta az Oktatási Együttműködési Munkatervet a 2016-2018. évekre.

 

Jelenlegi és tervezett magyar szakok a Kínai Népköztársaság felsőoktatási intézményeiben:

  • Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem – magyar szak (Ez a legrégebbi magyar szak Kínában, amelyet 1961-ben alapítottak.)
  • Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme – magyar szak (7 éves képzés indult 2015-ben)
  • Szecsuáni Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme – magyar szak (2016 szeptemberétől)
  • Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme – magyar szak (2016 szeptemberétől)
  • Huabei Műszaki Egyetem (Tangshan városában) – szabadon választható szak (2015 szeptemberétől)
  • Tianjin Idegen Nyelvi Egyetem – magyar szak (tervezett)
  • Xi’an Tolmácsképző Egyetem – magyar, mint választható nyelv (tervezett)