A hatályos kínai bevándorlási törvények értelmében a Kínai Népköztársaság területére belépő és az országban tartózkodó külföldi állampolgárok kötelesek kínai tartózkodási címüket a helyileg illetékes közbiztonsági hatóságoknál a beutazást követő 24 órán belül bejelenteni. Amennyiben az érintett utazó kereskedelmi szálláshelyen (ilyen pl. szálloda, vendégház, hostel) foglal szobát, a bejelentésről a szállásadó gondoskodik, az érintettnek további teendője nincsen.

Amennyiben az utazó magánszálláson száll meg, akkor tartózkodási címének bejelentésére a helyileg illetékes rendőrállomáson van lehetősége, melyhez az érintett útlevelének, igazolványképének, lakásbérleti szerződése és a bérbeadó személyazonosító igazolványa másolatának bemutatása szükséges. Az eljárás díjmentes.

A Pekingben megszálló, érvényes kínai telefonszámmal rendelkező utazóknak lehetőségük adódik online formában történő regisztrációra is, melyet a következő felületeken tehetnek meg:

  • A Peking Városi Önkormányzat nemzetközi weboldalán keresztül: https://english.beijing.gov.cn/livinginbeijing/
  • WeChat applikáción, a Pekingi Városi Közbiztonsági Hivatal Ki- és Belépési Adminisztrációs Osztályának hivatalos WeChat-fiókján (Exit-Entry Administration Department of Beijing Municipal Public Security Bureau - 北京公安出入境) keresztül, az "Information Guide" (咨询指南) majd "Registering Accommodation Online" (网上住宿登记办理) menüpontok kiválasztásával
  • Az alábbi QR kód beolvasásával, vagy a https://zwfw.gaj.beijing.gov.cn/zsdj/zsdj-q/ weboldalon keresztül

15b1dc9b5dda8aedc575480f11399d37861b95d2

A kínai tartózkodási hely bejelentésének az érkezést követő 24 órán belüli elmulasztása jogi következményeket vonhat maga után.