Magyar-Kínai pénzügyi kapcsolatok

A gazdasági kapcsolatok folyamatos fejlődésével párhuzamosan a magyar-kínai pénzügyi együttműködés is szüntelenül növekedett a 2000-es évek eleje óta. A magyar és a kínai pénzügyi hatóságok közti megállapodások a két ország piaci szereplőinek a kooperációját és az egymás országaiban való működését a prudenciális működési keretek közt tartják, így biztosítva a kölcsönösen előnyös és biztonságos együttműködést.

Mivel hazánk elsőként csatlakozott az „Egy Övezet, egy Út” kezdeményezéshez, amely része az ország „keleti nyitás” politikájának, Magyarország aktív szerepet játszik az OBOR négy szekciójának egyikében, a pénzügyi integrációs részlegében. A munkacsoportban hazánk aktívan képviseli Magyarország, mint regionális pénzügyi központ fejlesztési lehetőségeinek koncepcióját, a kereskedelmi bankok magyarországi fióknyitását, illetve leánybankok jövőbeli alapításainak lehetőségeit. Ennek eredményeként mostanra több kínai bank is jelen van hazánkban.

Magyarország egyedülállóan mind az off-shore, mind pedig az on-shore kötvénypiacon sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre és 2021-ben hazánk volt az első szuverén kibocsátó, aki zöld panda kötvényt értékesített sikeresen a világ második legnagyobb kötvénypiacán.

Időközben – részben kínai kezdeményezésre - számos közép-kelet-európai magántőkealap is elindult a régiónkban, amely portfólióból hazánk is részesedett, ezzel is segítve a magyar vállalkozások alultőkésítettségén.

A folyamatosan fejlődő bilaterális pénzügyi kapcsolatok mellett Magyarország multilaterális kapcsolatokat is ápol és fejleszt. A keleti nyitás részeként, és a kevésbé fejlett ázsiai országok infrastrukturális lemaradásának csökkentése érdekében hazánk 56. tagországként 2017. júniusában csatlakozott a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz (AIIB), annak első bővítési körében. Az AIIB a világ egyik legnagyobb, a közelmúltban létrehozott multilaterális fejlesztési bankja, az első olyan kínai pénzügyi kezdeményezés, amelynek tagsága nyitott a világ bármely országa számára és alapvető célja az ázsiai és a csendes-óceáni térség infrastrukturális fejlesztési szükségleteinek hosszú lejáratú finanszírozása. A szintén jellemzően infrastrukturális beruházásokat támogató, 2020. májusban alakult Multilaterális Fejlesztésfinanszírozási Együttműködési Központhoz (MCDF), Magyarország, mint alapítótag csatlakozott.